Aan allen die reeds deelnamen aan een vijfdaagse of zich lieten inschrijven
 
De deelnemers van de laatste vijfdaagse voelden duidelijk de behoefte de komende een vervolg te laten zijn van deze - en zo steeds verder.
 
Dit betekent:
1. dat de groep iedere keer in deze samenstelling zou moeten oefenen, opdat:
2. men sneller gewend raakt aan het strakke ritme “za-zen” –“tai-chi” van de sessie;
3. men minder blijft steken in de persoonlijke problematiek tijdens inleiding en gesprek; dus meer vanuit het persoonlijke op het gegeven onderwerp ingaat;
4. men zo geoefend is in het za-zen, dat het “stille ademen vanuit het bekken” zich redelijk snel instelt; hetgeen inhoudt dat:
5. men wekelijks onder leiding oefent of meerdere weekends volgt waardoor het aandachtig en ontspannen kunnen zitten normaal is;
6. men moet proberen zich aan te sluiten bij een tai-chi groep in de woonplaats zodat men iets beter de basisoefeningen kan volgen;
7. dat men door middel vd cassettes meer volledig op de hoogte is van hetgeen in de laatste sessie “inzichtelijk” werd behandeld; behalve het bestellen van de complete set, kan men een uitleenset voor 3 weken beluisteren à f 7,50. Wanneer men dit met een tijdsverloop van een maand herhaalt is het voor de deelnemer belangrijkste werkelijk gehoord.
!!!! Het blijkt steeds weer dat van het behandelde maar een heel klein gedeelte werkelijk gehoord wordt (je luistert naar je eigen momentele interesse en hoort het andere niet). In za-zen en tai-chi wordt hetzelfde zo vaak herhaald, dat je vanzelf de veelzijdige na jaren ervaart. Dit is bij inleiding en gesprek niet anders. (Uitleencass. van vorige sessies worden op aanvraag gemaakt.)
Aangezien een groep van in totaal 30 deelnemers natuurlijk mutaties ondergaat is het voldoende als iets meer dan de helft iedere sessie aanwezig is. Door de gezamenlijke intensiteit worden nieuwe deelnemers of zij die onverhoopt een keer verstek moesten laten gaan, vanzelf meegenomen.

Wat we verwachten van deze nieuwe aanpak?

Dat er iets meer kans is, voor degenen die hun leven daadwerkelijk een nieuwe kans willen geven, tot het hart van de oefening door te dringen en het verkregen inzicht concreet dagelijks te verwerkelijken.
Of het ons lukken zal die constante kwaliteit van oefenen op de 5-daagsen te bereiken is van zoveel onvoorspelbare factoren afhankelijk, dat wij alleen met vertrouwen eraan kunnen beginnen.
Door het ernstig te proberen kunnen we uitvinden of hetgeen op de 7de vijfdaagse als noodzakelijk werd ervaren ook concreet gemaakt kan worden.
Je leert op deze wijze ook het verschil tussen wat je verlangt en -wat zich echt voltrekt; en het laatste is afhankelijk van je durende aandacht ervoor!

Epi en ikzelf zouden deze poging niet ondersteund hebben, als we er zelf geen kans van slagen in zagen.

Tot ziens in december, ook namens Epi,

Maarten houtman


N.a.v. de 5-daagse van 7 t/m 12 juni 1983 te Eefde.