11-14 mei 2007, vrijdagavond

Dromend naar de wereld kijken

Nu vijfenveertig jaar probeer ik meditatie een beetje duidelijker te maken voor een heleboel mensen. Ik weet niet of me dat gelukt is, ik heb mijn best gedaan.

Ik zie al die gezichten voor me, van mensen uit de tijd die ik met lezingen en bijeenkomsten in kloosters doorgebracht heb. Die mensen hebben, op een enkeling na, geconstateerd dat de tao-zen, die ik probeer te brengen, toch niet strookt met hun geloof. Jammer, maar ik heb het geprobeerd.

 

Ik vraag me eigenlijk af, nu jullie vandaag in grote getale gekomen zijn, of wat ik probeer duidelijk te maken niet is dat je het zelf moet vinden, dat je het zelf moet opzoeken; dat ik er alleen maar ben om je af en toe te zeggen: let hier eens op, let daar eens op. Meer kan ik niet doen. En het is maar goed dat ik niet meer kan doen. Stel je voor dat ik jullie iets zou kunnen geven wat van zo’n groot belang is. Dan zou het heel makkelijk zijn om jullie te manipuleren. Dat is natuurlijk het ergste wat je kunt bedenken.

 

Dit is de laatste keer dat ik een sessie buiten Amsterdam heb met jullie. Maar dat is in de tijd gerekend. Als jullie in december weer bij elkaar komen, zonder mij, ben ik er toch wel bij. Ik denk aan jullie, denk aan jullie inspanning om te begrijpen wat wel en niet kan. Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste: wat niet kan, wat onmogelijk is, wat je niet naderbij kunt brengen, hoe je je ook inspant.

Wat is nu de basisinspanning die nodig is? Eigenlijk is dat – ook al klinkt dat misschien een beetje gek – dat je overdag een beetje dromend naar de wereld kijkt. De wereld die in opbraak is, die haast heeft, waarin allerlei nieuwe ontwikkelingen om aandacht vragen. En dat je dat allemaal accepteert – zo is de wereld.

Maar de vraag is natuurlijk altijd weer of jijzelf ook op díe manier wordt meegenomen door alle ontwikkelingen. Er zijn een heleboel verrassende ontwikkelingen bij, leuke ontwikkelingen. Dus het is heel makkelijk dat je jezelf daarin vergeet, vergeet wie je bent. Ja, wat ben je eigenlijk?

Dromend naar de wereld kijken