15-20 december 2006, zaterdagmorgen

In balans

Ik had tijdens het ontbijt een gesprek met iemand over de moeilijkheid – vooral als je een gezin hebt met kinderen – om in je dagelijks leven de tijd te vinden dat te doen wat je eigenlijk wilt, namelijk openstaan voor dat ongelofelijk onbeschrijfelijk grote van het leven.

 

Tot op de dag van vandaag weten we niet wat het leven is. Als we een stukje leven hebben, kunnen we er van alles meedoen. We kunnen het vermenigvuldigen, we kunnen de lengte van het leven verlengen. Maar wat we nog steeds niet kunnen is leven maken.

Dat geeft al aan dat we, op zoek naar een balans waarin we aan onze gewone aardse verplichtingen voldoen en tegelijkertijd ons bewust zijn van dat totaal andere wat er is, merken dat we afhankelijk zijn van wat in de oude christelijke traditie ‘genade’ genoemd wordt. Genade is niet iets wat je kunt bestellen, het is er of het is er niet. Het enige wat mogelijk is, is dat je in het dagelijks leven open bent voor dat onbeschrijfelijke. Het onbeschrijfelijke dat niet ín de tijd is, het is buiten de tijd.

 

Dat is waarschijnlijk voor alle mensen, onafhankelijk van de cultuur waarin je geboren bent en de opvoeding die je genoten hebt, een moeilijke pil: te beseffen dat er voor het uiteindelijke geen zekerheid is, dat je daarin afhankelijk bent van een factor die je niet kent. Dat het enige wat mogelijk is, is dat je er open voor bent, zodat er een balans is tussen je tijdelijke leven hier op aarde en dat onbeschrijfelijke wat doorgaat er te zijn – ook in jou

Dat is ook iets waar we moeite mee hebben: het is ook in jou – het is niet buiten jou, het is ín jou. Hoe is het mogelijk om dat te beseffen? In ieder geval moet je tijd vrijmaken waarin het jou kan bezoeken. Dat is alles wat je doen kunt.

Dat blijkt in de praktijk ongelooflijk moeilijk te zijn. We hebben allemaal plannen, we willen nog dingen doen. We hebben moeilijkheden die zich aldoor opnieuw voordoen. En te midden van dat alles moet er ruimte zijn voor het onbeschrijfelijke. Ieder mens, in welke cultuur ook, heeft daarmee te maken. Maar de zogenaamde onderontwikkelde gebieden hebben hier gemakkelijker plaats voor dan wij in ons geavanceerde, individuele tijdperk.

In balans